SEO for medlemsorganisationer og NGO’er
Søgemaskineoptimering er et rigtig stærkt værktøj, hvis man som medlemsorganisation eller NGO formår at udnytte dets potentiale.
SEO er forkortelsen afledt af det engelske navn ”Search Engine Optimization”. SEO handler dybest set om, at des længere vi som medlemsorganisationer kan fastholde brugeren, jo større chance er der for, at de foretager en handling på din side, enten ved at støtte eller blive medlem.
Formår du at bruge SEO rigtigt, kan du styrke både kvaliteten og forbedre kvantiteten af trafik på din organisations website, hvad der ofte vil føre til flere medlemmer og donorer. 👏
Søgemaskineoptimering er kort sagt en metode til at optimere og skræddersy indholdet hos jer, så det bliver tilgængeligt for flere mennesker i Googles søgemaskine.
Mange mennesker forbinder formentlig søgemaskineoptimering med noget digitalt og teknisk. Men SEO handler mindst lige så meget om mennesker som om søgemaskiner.
Når du skal i gang med at arbejde med SEO i jeres organisation, skal du starte med at prøve at forstå, hvad jeres målgruppe søger efter, når de er online.
Hvilke spørgsmål stiller jeres målgruppe?
Hvilke ord bruger de?
Og hvilken slags indhold sætter de mest pris på?
Kort sagt: Hvilke svar skal du give dem?
Måske kender du allerede svarene på enkelte af disse spørgsmål – og så er du faktisk allerede godt på vej. For at bedrive effektiv SEO, skal du nemlig først finde ud af, hvad jeres målgruppe er på udkig efter.
Hvis ikke der eksisterer en efterspørgsel på det, din organisation eller forening tilbyder i søgemaskinen, skal du i stedet se mod push-markedsføring på f.eks. Facebook eller Google Ads (mere om det emne en anden god gang).
Hvis du vil finde ud af, hvad folk søger på, er det oplagt at benytte Googles søgeordsværktøj.
Det er gratis og kan bruges fra enhver computer. 🖥️
Du googler "søgeordsværktøj", klikker på det øverste resultat, og så går du ellers i gang med at indtaste de søgeord, du forestiller dig, jeres målgruppe benytter.
Hvert søgeord du indtaster, bliver besvaret af Google med en oversigt. Her kan I omtrent se, hvor mange der søger på de indtastede søgeord om måneden. Derudover supplerer søgeordsværktøjet med en liste over lignende søgeord, der kan være relevante for dig.
Har et søgeord 8.000 månedlige søgninger eller mere, er det oplagt at skrive søgeordet ned og benytte det i dine tekster, men hvis der kun er 10 månedlige søgninger på et bestemt ord, er det bedre at lede videre. 🔍
Husk - du skal være villige til at tilpasse dig resultaterne, du finder i søgeordsværktøjet.
Hvis I kan se, at alle søger på ”nødhjælp”, men I skriver ”katastrofehjælp” på jeres hjemmeside, så er I nødt til at ændre det til ”nødhjælp”, ellers kan Google ikke hjælpe jer.
LÆS OGSÅ: Case: Hvordan Støt Brysterne aktiverede Facebook Challenges som motor for leads og donationer
Der skal være kvalitet på jeres website
Med de mest relevante søgeord på plads er det næste skridt at lave relevant indhold ud fra søgeordet.
Hvis du f.eks. er en organisation, der tilbyder vejledning og støtte til mennesker med hjertesygdomme, kunne en god ide være at lave en række undersider, der fortæller om forskellige former for diagnoser, og hvordan den ramte adresserer sin syngdom.
F.eks. "hjertebanken" eller "ondt i brystet" er hyppigt brugte søgeord, og derfor giver det mening at oprette specifikke undersider for de to søgeord, hvis du er føromtalte hjerteorganisation.
Når mange tusinde menneske søger på ord som ”hjertebanken” eller ”ondt i brystet” hver måned, vil de herefter få jeres underside at se, og det giver mulighed for at øge trafikken på jeres hjemmeside.
Google belønner jeres indsats
Det skal dog siges, at det ikke er nok bare at lave undersider. Kvalitet er et vigtigt parameter, hvis du vil have synlighed gennem en SEO-tilgang.
Derfor er det også relevant at tjekke jeres kon-kollegaers hjemmesider ud for at se, hvad og hvor meget de har skrevet, for det er dem, du konkurrerer med om de samme søgeord.
Google foretrækker såkaldt ”long content”, hvilket vil sige, at de vægter langt, velskrevet content højere end korte tekster.
At lave kvalitet betaler sig altså, og Google er rigtig god til at udvælge og vise de bedste sider.👌
Sådan ser Google på, hvad der er bedst
Google måler især på, hvordan brugerne bevæger sig på hjemmesiderne. De måler helt konkret på, om brugerne bliver tilfredse, når de klikker på et søgeresultat.
Hvis brugeren hurtigt forsvinder fra en side og bagefter vælger et andet søgeresultat, som brugeren bruger lang tid på at læse, er det en klar indikation på, hvilken side der har det bedste indhold.
Derfor gælder det om at have indhold, der får brugeren til at blive på din side, for så vil Google rangere din side højt, da den vil blive registreret som en side, der giver værdi for brugeren. 💎
LÆS OGSÅ: Poverty Porn sælger, men når NGO’erne glemmer deres ansvar, taber vi alle
Indhold der giver de bedste resultater
Det er en god idé at bruge billeder og videoer i dit indhold, da det ofte er noget, der kan være med til at fastholde brugeren.📸
Jo længere du kan fastholde brugeren, jo større chance er der for, at de foretager en handling på jeres side, fx ved at støtte eller blive medlem.
Vil I have synlighed? Skab mere indhold.
Hvis kendskabet til jeres organisation for alvor skal øges, så kræver det mere end to eller tre undersider med relevante søgeord.
Arbejder du for eksempel i en dyreorganisation, som arbejder for bedre vilkår for dyr i Norden, vil det være rigtig værdifuldt at have undersider om ’Nordiske dyr’ og ‘Dyr i Danmark’, hvis det er ord, I kan se der bliver søgt meget på.🐻❄️
Opretter I en underside, er der navnlig to ting, der skal fokus på. Først og fremmest skal det udvalgte søgeord bruges på sidens overskrift, da det fungerer som blikfang. Det er teksten i søgeresultatet, der er blå. Den kaldes også sidetitlen, og det er her, Google matcher søgeordet med brugerens aktivitet.
Under den blå tekst findes metabeskrivelsen. Det er den grå tekst nederst i søgeresultatet. Den er meget afgørende for, om brugerne vælger at klikke. Teksten skal fortælle brugeren, hvorfor de skal klikke sig ind på jeres side.
Når de er kommet ind i på jeres side, er det vigtigt at fortælle brugeren, hvad fordelen er ved, at de er landet på netop jeres site. Her skal indholdet stå helt skarpt.📝
Hvilke værktøjer er must-haves?
Du skal bruge mange ressourcer på opbygge et indholdssite med så meget kvalitetsindhold, at din organisation eller NGO bliver vægtet højt i Googles søgeresultater.
Du skal investere masser af tid, men hvis du omvendt gør det korrekt, er pull-marketing - altså for eksempel SEO - en rigtig god måde at supplere jeres push-markedsføring.💰
Den udadgående push-markedsføring løber op i rigtig store beløb i løbende investering, hvorimod SEO er det stik modsatte. Når først du ligger hos Google, får du en konstant eksponering i søgeresultaterne, uden du skal lave en direkte månedlige investering.
Rigtig god fornøjelse med dit SEO-arbejde!
LÆS OGSÅ: Hvordan Danske Flygtningehjælp genererede tusindvis af microdonationer.