Skål for alle, der vil redde verden

Øl er det nye medie for at støtte gode sager. Det virker, fordi det er en let, sjov og social måde at vise sit engagement som beruset slacktivisme.

Øl skaber en følelse af fællesskab og tilhørsforhold. Og de følelser kan udnyttes til at skabe opmærksomhed og engagement om et givent formål. Her er en øl brygget på gammelt brød, så madspild undgås. Det er der mange som gerne vil støtte og gøre kampen mod madspild både sjovere og mere konkret. Kilde: Getty Images.

Analysen har også været bragt hos Kforum. Se her.

1. Gør det svære lettere at fordøje

[Slacktivism: activity that uses the internet to support political or social causes in a way that does not need much effort, for example creating or signing online petitions]

Øl agerer som et socialt smøremiddel, der kan skabe en mere afslappet og tilgængelig atmosfære for svære samtaler. Dets unikke evne til at forene mennesker på tværs af forskelle gør det til et kraftfuldt værktøj i arbejdet med slacktivisme.

People Like Us lancerede øllen #enmillionstemmer i samarbejde med organisationen af samme navn. Foto: People Like Us. Instagram

Et eksempel på dette er samarbejdet mellem People Like Us, et socialt bryggeri, der tilbyder personer med forskellige diagnoser, som autisme, ADHD og lignende, muligheden for at forfølge deres passion for øl, og organisationen #enmillionstemmer, en folkebevægelse, der kæmper for retssikkerheden for personer med handicap og deres pårørende i hele Danmark. 

Sammen har de udviklet #enmillionstemmer-øllen med det formål at fremme begge organisationers dagsordener om inklusion og mangfoldighed.

Øllen bliver altså her fællesnævner for de to organisationers kommunikation med omverdenen og bliver en måde at vise, at trods forskelligheder og diagnoser kan vi alle samles om en øl. Samtidig opfordrer kampagnen til at tage en snak om tabuerne og fordommene, vi måske har om folk med diagnoser, netop over en kold fadbamse.

2. Et formbart materiale

Øl kan være mange ting, og der er ikke en bestemt smag, type eller indpakning, der definerer den. Det eneste, der er gennemgående, er, at den skal drikkes på den ene eller anden måde. Derfor betyder det også, at man kan forme øllen præcis, som man vil, så den passer til det budskab, man forsøger at sætte fokus på.

Faktum er, at øl er et socialt bindemiddel og ofte forbundet med sociale sammenkomster, fra festlige begivenheder til afslappede sammenkomster. Øl har en unik måde at skabe en følelse af fællesskab og tilhørsforhold. Og de følelser kan udnyttes til at skabe opmærksomhed og engagement om et givent formål. 

Øl kan nemlig anvendes i storytelling og præsenteres på mange måder – lige fra det luksuriøse til det hverdagsagtige, fra det traditionelle til det moderne. Derfor kan den også formes til mange formål, som aktivismen kan omhandle.

Samtidig kan øl symbolisere forskellige ting som fejring, afslapning, tradition eller innovation. Og øl appellerer til flere sanser – smag, syn og lugt. Dette gør det nemmere at skabe en dyb og mindeværdig forbindelse med publikummet. Og det giver aktivister mulighed for at tilpasse deres budskab til forskellige målgrupper.

Toast Ale, som laver al sin øl fra overskydende brød, var en af de første til at reagere på problemet med madspild. Deres budskab kommer på den måde ikke kun til udtryk med flotte kampagner, men selve øllen er også en del af aktivismen i sig selv. Siden de startede op, har de genanvendt tre millioner skiver brød og doneret over en million kroner til miljømæssige velgørenhedsorganisationer. Med Heineken om bord som en strategisk investor, vil de åbne deres første permanente mikrobryggeri i år. 

3. Ikke kun Tuborg og Carlsberg er grønne

Det er nok ikke tilfældigt, at en række ølmærker vælger den grønne indpakning, for hvis man er kreativ nok, kan øl, grøn omstilling og bæredygtighed også gå hånd i hånd.

Øl har et stort potentiale for at blive et bæredygtigt produkt, hvilket gør det oplagt at bruge i forbindelse med aktivisme omhandlende grøn omstilling, klima og bæredygtighed. 

Natur Lager produceres desuden i klimavenlige 20-liters fustager. Kilde: Den Danske Naturfond. Instagram.

Natur Lager er en økologisk lager, der er resultatet af et samarbejde mellem Den Danske Naturfond, Studenterhuset, Københavns Universitet og Nørrebro Bryghus. Naturfonden køber en kvadratmeter tilbage til naturen for hver liter Natur Lager, der bliver solgt. Dette gør Natur Lager til en letfordøjelig måde at engagere danskerne i naturen på. Ved at skåle over en lækker lager kan man være med til at støtte et vigtigt formål og bidrage til at bevare den danske natur.

4. Universelt og relaterbart

Øl har en universel appel og er kendt og elsket af mange over hele verden. Øl er derfor et enormt relaterbart emne for rigtigt mange målgrupper, hvilket er tydeligt i faktummet, at den gennemsnitlige dansker drikker omkring 60 liter øl om året. 

Og fordi øl er den uofficielle nationaldrik i Danmark, har det potentiale til at gøre aktivisters ellers komplekse, usexede og måske endda tabubelagte emner nemmere at fordøje ved at oversætte dem til noget alle kender – nemlig øl.

Øl er oplagt at bruge i slacktivisme, fordi det er et produkt, vi ved, den gennemsnitlige dansker vil købe på et tidspunkt, uanset om der ligger et velgørende eller nobelt formål bag. Så hvorfor ikke give dem muligheden for at gøre verden til et bedre sted, når de alligevel handler ind til weekendens strabadser?

Den læskende drik har potentiale til at agere som brobygger mellem aktivister og forbrugere, hvilket kan fremme en fælles vision om en bedre verden på tværs af verdensmål og alverdens velgørende sager.

Så skål! Og lad os så redde verden!

Christian Sophus Ehlers

Jeg hjælper medlemsorganisationer, NGO’er, partier og fagforeninger med at få flere medlemmer, støtter og digitale handlinger.

Previous
Previous

Ni trends for NGO’er og medlemsorganisationer i 2024

Next
Next

Mikrodonationer: Når små bidrag gør en stor forskel